Jeśli tkanka tłuszczowa lokalizuje się głownie w rejonie pasa - to oznacza, że problemem jest głownie osłabiona wrażliwość insulinowa. Takie wynalazki jak dżem, gotowe spaghetti i gotowe sałatki wywal z diety i bazuj na niskoprzetworzonej żywności. Większe ilości węglowodanów serwuj w porze potreningowej, o innych porach - raczej dawkuj je [...]
2. Należy w każdym posiłku spożywać "pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy) pełnowartościowe białko jest w rybach mięsie jajach serach owocach morza 3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców IG to indeks glikemiczny szerzej o nim tutaj ] - [...]
Dokladnie. Zejdz z bialka o 0.4, dodaj te 0.4 do weglowodanow i tluszczy dodaj ok. 30-40g w posilku 1) zmien twarog poltlusty na chudy a tluszczu dodaj z dobrego zrodla w posilku 2) i 3) jezeli chleb jest razowy to ok. powilek 4) gramature ryzu liczysz przed ugotowaniem Wypadalo by tez gdzies dac np. makaron bo sporo chleba jesz... W dzni [...]
Oczywiście, z tym że przy braku w diecie węglowodanów nieco ponad 50% spożywanych białek jest zużywanych przez organizm na produkcje glukozy. Posiłek powoduje wydzielanie zarówno enzymów trawiennych, jak i insuliny. Insulina wtedy wydzielana jest w sposób pulsacyjny (w odróżnieniu od wydzielania podstawowego trwającego cały czas), a impulsem jest [...]
jak podbijesz wegle to licz sie z tym tez, ze kalorie wzrosnął tez wiec wez to pod uwage.. i 50g nie powinno negatywnie sie odbic na redukcji.. poza tym ogarnij sobie posiłek potreningowy, bo opcja jogurt + jajka to nie jest najlepsza opcja.. daj pelnowartosciowy posilek, przedewszystkim uwzglednij dobre zrodla wegli przy tym.. zamiast tej [...]
Nie rozumiem niestety o co dokładnie pytasz. Czym są te "zupełnie inne produkty"? Niewiele mi to mówi. Jeść należy/warto zalecane źródła składników odżywczych w postaci źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Na ich podstawie komponujesz posiłki: https://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html [...]
Na masie nie jest możliwe uzyskanie czystej masy :), zawsze podłapie się trochę tłuszczu, a ile to zależy od tego jak będziesz obserwował siebie i reagował np (jak zobaczysz że się zalewasz)wprowadzając areoby aby trochę podkręcić metabolizm, czy modyfikując dietę. co do zdrowych tłuszczów to oprócz oliwy z oliwek: olej lniany, olej rzepakowy(ale [...]
Szybka redukcja w Twoim przypadku to zdecydowanie nie jest dobry pomysł. Masz 16 lat potrzebujesz w tej chwili składników odżywczych. Musisz przede wszystkim zmienić swoje nastawienie. Twoje zdrowie jest priorytetowe. Najlepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku będzie zwiększenie aktywności. Gry zespołowe, sporty walki - wybierz sobie coś i zacznij [...]
W dietach ketogenicznych ogranicza się węglowodany do 20g dziennie, je się białko i tłuszcz, optymalna dla chudnięcia proporcja to 1 : 1,5 na korzyść tłuszczu. Przy ścisłym ograniczeniu węglowodanów organizm 'uczy się' korzystać z tłuszczu - dostarczanego w pożywieniu i własnego - jako podstawowego źródła energii. Nie można utyć na tej diecie, [...]
Ale nie martw sie wlasciwie odstawienie zborz w ogole jest tez polecane przez wiele kregow, Twoje zrodla wegli zaspokajac moga z duzo lepszym powodzeniem warzywa i owoce i straczkowe. Absolutnie nie musisz jesc zborz i nie czuj sie przez to ograniczony. I wiesz ze akurat kukurydza wraz z ziemniakami , zreszta jest odradzana zawsze i kazdemu [...]
Poczytaj sobie trochę artykułów w tym dziale. Jęsli będziesz mieć juz opanowane podstawy, co jak komponować, ułóz sobie diete pod swoje zapotrzebowanie energetyczne. Wpisz ja tutaj i my sprawdzimy. Proporcje białka, łuszczy i węglowodanów możesz czasem dopasowac pod siebie. Jeśli nie jesteś pewna, mozesz zacząć od rozkładu 40/20/40% (BTW). Różne [...]
Produkty przedstawione w print screenie są mocno poglądowe a sos jest z braku kasy na koniec tygodnia :) Jeżeli chodzi o posiłki podczas dnia to nie są one zróżnicowane. Każdy z dwóch przedtreningowych posiłków składa się z tych samych źródeł aminokwasów, t.j. abo ryba, albo kurczak itd. Jeżeli chodzi o potas to dodatkowo łykam ok 1220 mg [...]
w diecie mieszanej, z przewagą węglowodanów zazwyczaj sytuacja wygląda właśnie tak jak na załączonym wyżej obrazku. Nie martw się, póki przynajmniej połowę dziennej podaży protein stanowią źródła zwierzęce - spożywasz białko dobrej jakości ;-)
W Twojej diecie na pierwszy rzut oka brak solidnego źródła omega 3. Warto na to zwrócić uwagę chociazby z racji tego, iż dostarczasz w znacznej ilości omega6, zawarte w orzechach ziemnych, czy słoneczniku, którego nie nazwałbym najtrafniejszym wyborem. Dieta jest monotonna, w zasadzie jesz jedno i to samo, a to niedobrze. Brak tu ryb, czy innego [...]
Jeśli chodzi o diete to moze źle to sprecyzowałem jeśli chodzi o konkretna ale staram sie dostarczac odpowiednia ilosći bialka, węglowodanów i tłuszczy jaka potrzebuje. Natomiast tostek był z pewnego źródłą. Czekam na konkretna odp czy jest jeszcze czas na jakies efekty?
-nigdy w posiłkach nie łączymy węglowodanów w dużych ilościach oraz tłuszczy (tyczy się to głównie tłuszczy nasyconych) -źródła pokarmowe należy maksymalnie różnicować ,zawsze dbamy o pełne białko( z mięsa, ryb, jaj, odżywek) oraz jak największą ilość warzyw liściastych o jak najbardziej intensywnym kolorze. -kaloryczność diety zmieniamy zarówno [...]